Fågelholkar åt svartvita flugsnappare

Ett återkommande problem på vår tomt lugna sommarkvällar är mygg. Det går i perioder, i början av sommaren är de många för att sakta avta men ökar igen mot sensommaren. Hur som helst stör de tillvaron och man kan inte alltid sitta och njuta av kvällssolen i den utsträckning man önskar.

Så, därför började vi tänka på om det skulle gå att eliminera eller minska på detta plågoris på något sätt. Det finns ju i dag alla möjliga myggfångare som fungerar med gas och elektronik men vi ville prova något annat. Att dränera och hålla torrt kring tomten är första steget i den förebyggande myggbekämpningen eftersom myggor behöver stillastående vatten för att lägga ägg.  Denna torrläggningstaktik har vi tillämpat under en längre tid men de tycks ändå hitta tillräckligt med vattenpölar..

Tillverkning av fågelholkar.

Att småfåglar fångar insekter är ju bekant för alla så vi beslöt att vi ger dessa en chans. Vi bestämde oss för att försöka locka flere svartvita flugsnappare till vårt tomt. Således började vi tillverkningen av fågelholkar i dag och i ett huj hade vi fått ihop 10 stycken holkar. Jag kapade brädorna i lämpliga längder, borrade hål och barnen spikade ihop. Att bygga fågelholk är inte svårt och det bästa är ju att hyresgästerna knappast bryr sig om hur de ser ut. Inga stilpoäng med andra ord och det viktigaste är ju kanske att öppningen har ungefär rätt diameter med tanke på avsedd hyresgäst. Kollade att svartvit flugsnappare bör ha en ingångsöppning på ca 30 mm. Det finns också väldigt fina ritningar ifall man så önskar men jag valde att använda det material jag råkade ha i skjulet.Man tager vad man haver. Hyresgästerna delar ändå inte ut stilpoäng för utseendet...

Nu kommer våra gårdsbjörkar att bli utsmyckade med fågelholkar. Återstår att se om holkarna får några innevånare och om det får avsedd effekt. Men det ser vi först nästa sommar. Roligt var det i alla fall att bygga holkarna.

Bird House Plans

Kommentarer