Fukt(igt) i tunnelväxthuset

Mitt tillfälliga tunnelväxthus har fungerat rätt bra i sommar. Plantorna har varit skyddade från regn och blåst samt fått ha det gott i värmen. Chiliplantorna är frodiga och chilfrukterna växer så det knakar. Tomaterna däremot har inte hunnit mogna och de blir skrovliga på ytan och smakar dessvärre inte gott.

Högre än 13-15 grader kommer man
inte mera upp till nu i medlet av september
Jag tror att orsakerna till misslyckade tomater i mitt tunnelväxthus är flere;
  • få soldagar i sommar
  • byggplasten släpper inte igenom tillräckligt med solljus
  • luftfuktigheten varit hög
Soldagarna har verkligen inte varit många i sommar. Det kan vara den största orsaken till det delvisa misslyckandet med tunnelväxthuset och tomatodling år 2012. En annan viktig faktor kan vara att byggplasten inte släpper igenom lika mycket solljus som växthusplast. Eventuellt skulle det kunna fungera under en normal sommar med normal mängd solljus men inte med en regnig sommar som denna. 

Tomaterna börjar mögla i höstkylan och den höga
luftfuktigheten på nätterna
Jag har hållit båda gavlarna öppna så att inte luftfuktigheten i tunnelväxthuset skulle bli för hög. Dessvärre så verkar det nog som om det inte skulle hjälpa mera, tomaterna börjar mögla. Kanhända är vi såpass långt in på hösten att växtsäsongen börjar vara förbi och att det hur som helst börjar vara dax att städa ur växthuset. Nattfuktigheten är hög och fukten hinner inte torka upp under dagarna.
Kommentarer