Vill du också starta en egen blogg ?

Har du en egen blogg eller kanske du funderar på att starta en egen blogg? Det är hur roligt som helst att kunna dela med sig av sin hobby. Speciellt växthus- och trädgårdsbloggande är roligt eftersom man enkelt kan komplettera bloggen med egna bilder. Ut med kameran och knäpp några bilder och vips har du ett eller flera ämnen att skriva om. Dessutom blir bloggen mera personlig med egna bilder och ger ett helt annat intryck än en textsida.


Att sätta in egna bilder går enkelt i en blogg. Dessutom ger 
bilder ett helt annat intryck än att bara ha text på en sida. 


Att starta en egen blogg är mycket enkelt. Den här bloggen är gjord på det enklaste sätt man kan tänka sig; på Blogger. Att starta en blogg på Blogger tar bara några minuter. Det enda du behöver är en giltig mailadress för att bekräfta din identitet. I övrigt är det bara att följa mycket enkla instruktioner. Ett annat enkelt sätt att komma igång med bloggskrivande är att starta en blogg på den fria plattformen; Wordpress.com. Wordpress är också helt gratis i likhet med Blogger men den innehåller betydligt fler och avancerade funktioner. Det finns också andra gratisbloggar men jag tror att dessa två är de vanligaste.


Svårare än så här behöver det inte vara att komma igång med din egen blogg.


Det var det enkla sättet att starta en egen blogg. Det finns tyvärr vissa nackdelar med ovanstående plattformar, några exempel:
  • subdomäner, utmärkande för dessa gratisbloggar är att de använder sig av subdomäner. Du kan inte välja domännamnet själv. Tillägget "blogspot.com" och "wordpress.com" finns alltid med i domännamnet
  • sökmotoroptimering (förkortas SEO), det är svårt att sökordsoptimera gratisbloggar med subdomäner, med andra ord det kan vara svårt att locka folk till din blogg
  • det är svårt (men det går) att kopiera innehållet/inläggen till en egen domän ifall man ångrar sig och önskar flytta över gamla blogginnehållet 
  • gratisbloggar kan ha begränsningar beträffande reklam (behöver inte alltid vara en nackdel..)
  • Blogger och Wordpress.com erbjuder inga e-mailtjänster med egna domännamn, vill du ha en "professionell" e-mailadress i formen mittnamn@mindomän.toppdomän så måste du lösa det på annat sätt (se nedan)
  • du äger inte bloggen eller textinnehållet utan du delar med dig av detta åt din värd (Blogger, Wordpress.com osv), du arbetar gratis åt din värd och kan inte utnyttja bloggpotentialen fullt ut, du bygger upp ett varumärke som din värd skördar frukten av
Jag har nu använt Blogger några år för den här växthusbloggen och är allt emellanåt frustrerad över alla begränsningar och av det dåliga utbudet av layoutmallar. Så om du vill starta en egen blogg och vara fri från (nästan alla) begränsningar och helt bestämma själv, från början till slut behöver du:
  1. registrera ett domännamn
  2. parkera domänen och bloggen på ett s.k. webbhotell
  3. ladda över bloggens mjukvara till ditt konto på webbhotellet
Svårare än så här är det inte. I princip alltså. Kan man ingenting om detta så är det bara att googla sig fram. Steg för steg. Det finns hur mycket information som helst på internet om detta. 

Registreringen av domännamnet kan t.ex. göras på .se eller på domänregister. Det finns hur många som helst av dessa företag som registrerar domännamnet mot en liten årsavgift. Googla igen alltså.. Ett tips är att om du vill använda dig av engelska eller rikta uppmärksamheten mot andra länder än Sverige så är toppdomänen .com eller .net att föredra framom .se. Det kan alltså ha en viss betydelse vilket toppdomännamn man väljer beroende på språket och målgruppen. Själv har jag några webbsidor på engelska och använder .com och .net som toppdomäner eftersom mina målgrupper finns utanför Sverige och Norden.


Än webbhotell då? Du behöver en plats för att parkera webbsidorna (hemsidan) eller din blogg. Detta görs lämpligen på ett webbhotell. Oftast erbjuder webbhotellen också domänregistreringstjänster, mao det går att registrera både domännamnet och att köpa webbhotelltjänster på samma ställe. Som sagt, det finns massor av webbhotell ute i cyberrymden, googla igen och jämför (..). 


Det finns svenska webbhotell t.ex. Loopia men var inte rädd för att prova webbhotell även utanför Sveriges gränser. De har ofta bra erbjudanden och de flesta klarar t.ex. av Wordpress även i billigaste utförandet. Förslag på några bra webbhotell är:
Surfa in på deras (och andras) hemsidor och jämför inte bara priser utan också hur mycket ledigt utrymme som erbjuds, antalet e-mailadresser osv. Viktig är att kontrollera att webbhotellet klarar av databasfunktioner som din blogg använder sig av. 


När du har valt ditt webbhotell och registrerat ditt konto så återstår att överföra bloggens mjukvara till din egen mapp. Jag rekommenderar att du använder Wordpress eftersom det är enkelt att konfigurera och vissa webhotel har färdigt en inbyggd option för detta. En knapptryckning (eller några) så installeras bloggen på ditt konto automatiskt. Kan inte bli enklare. Finns det ingen automatik så måste du använda dig av ftp-program för att flytta över mjukvaran. 


Till sist tänkte jag ännu lista upp några fördelar med en egen blogg och eget domännamn:
  • fullständig kontroll / äganderätt över bloggen
  • du bygger upp ett varumärke åt dig själv, inte åt din värd (jfr Blogger)
  • professionell e-mail adress med eget domännamn som du valt, oftast får man dessutom flere e-mail adresser på samma webbhotell konto (kolla med webbhotellet när du jämför)
Att starta en egen blogg är mycket enklare än vad man skulle tro. Att starta en egen blogg med eget domännamn är heller inte krångligt. Det är bara att välja. Min rekommendation är dock att välja rätt genast från början. Det är alltid krångligt att konvertera bloggar från ett ställe till ett annat ställe.

Skrifvet framför spisbrasan den 13 december 2011. 



Länkkatalog och Artikelbank

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Byggande av växthusdörr, del 1

Montering av fönster i växthuset

Att bygga ett eget växthus, växthusritningens betydelse